d'ON SURT

NYS?

NYS és un segell datat l’any 20 dC associat a la producció d’àmfores de la vil·la romana de Can Pedrerol de Baix. Fa dos mil anys era el segell epigràfic d’una indústria que exportava vi a diversos indrets de l’Imperi romà.

Prova d’això és que la marca s’ha localitzat, entre d’altres, al vaixell La Giraglia enfonsat al nord de Còrsega en el seu camí cap a Roma.

L’any 2013 la investigadora Diana Gorostidi descobrí que el segell NYS s’havia utilitzat de manera retrògrada i que en realitat corresponia a la marca SYN, en al·lusió al llibert Caius Trocina Synecdemus. En Caius fou un esclau de Can Pedrerol de Baix que anys més tard, un cop alliberat, assolí una certa notorietat i fou un personatge influent de la Barcino romana.

Nosaltres volem fixar-nos en aquest gest: el gest senzill de donar la volta al segell, que ha permès descobrir noves relacions i noves influències.

I aquest gest és el que reivindiquem en aquest projecte: donar-li la volta al territori, a la indústria i a la cultura, per tal d’aconseguir nous coneixements sobre el nostre territori, la nostra indústria i la nostra cultura.

Avui, el segell NYS forma part de la nostra cultura, fa dos mil anys era indústria, sempre ha estat territori i mai ha deixat de ser coneixement, i a partir d’ara també és un festival que aplega tot això i més.

SYN/SYNE

«De Can Pedrerol teníem la marca NYS, i arran de les excavacions al mercat de Sant Vicenç surten molts exemplars de SYN (l’inrevés) i SYNE. Comparant amb l’epigrafia monumental tenim el nom d’un personatge: Syne(cdemus), un llibert de Barcelona, Caius Trocina Synecdemus. La seva inscripció és a Castelldefels, trobada com a material reutilitzat en el castell medieval, i que potser prové d’una vil·la propera. Però hi havia un decalatge entre la inscripció, datada del 150 dC, i la marca en un derelicte, el vaixell Giraglia, del 20 dC.«

Barcino II. Marques i terrisseries d’àmfores al Baix Llobregat